VARKENSLOKET

VERBETER JE BIOVEILIGHEID!

Bioveiligheid is het geheel van maatregelen die genomen worden om het risico op insleep (externe bioveiligheid) en verspreiding van ziekteverwekkers binnen het bedrijf (interne bioveiligheid) te minimaliseren. 

Externe en interne bioveiligheid
Protocols - goede praktijken

Afrikaanse Varkenspest actueel en te nemen maatregelen op varkensbedrijven.

Evalueer de bioveiligheid op uw bedrijf: Doe de biocheck!

Daarnaast vind je op de UGent-website algemene informatie over de externe en interne bioveiligheid op varkensbedrijven.

Campagne "Preventieve gezondheidszorg in de veehouderij"

In het kader van de campagne "Preventieve gezondheidszorg in de veehouderij" die het Departement Landbouw & Visserij lanceert, werden onderstaande filmpjes gemaakt met tips over bioveiligheid en vaccinatiemanagement.

Deel 1 - goede praktijken
Deel 2 - vaccinatiemanagement
Deel 3 - bioveiligheid
 
Basisprincipes voor een goede externe en interne bioveiligheid

Onderstaande filmpjes geven aanbevelingen om de insleep van ziekteverwekkers in het bedrijf (externe bioveiligheid) te minimaliseren en de verspreiding van ziekteverwekkers binnen het bedrijf (interne bioveiligheid) te beperken.

 
Catalogus demonamiddag Bioveiligheid & Melkhygiëne

Op 2 oktober 2018 organiseerden we met een aantal partners de demonamiddag 'Bioveiligheid en melkhygiëne'. Bekijk de catalogus demodag Bioveiligheid & Melkhygiëne (pdf) met de deelnemende producten en toestellen, praktische fiches en artikels. Aanbevelingen over diverse bioveiligheidsaspecten en melkhygiëne kan je bekijken in onderstaande presentaties:

0.Algemene inleiding
1.Bedrijfstoegang, hygiënesluis en looplijnen
2.Ongediertebestrijding, ziekenboeg, euthanasiebeleid en kadaveropslag
3.Quarantaine
4.Reinigen en ontsmetten
5.Drinkwaterhygiëne
6a.Biggenbehandelingen
6b.Melkhygiëne

Externe bioveiligheid en interne bioveiligheid

Afbeeldingsresultaat voor vraagteken logoWelke zijn de vereisten/aanbevelingen die van toepassing zijn op een kadaverplaats op varkensbedrijven?

Afbeeldingsresultaat voor vraagteken logoMaakt calciumoxide (ongebluste kalk) de biofilm kapot in kraamstallen en/of batterijen?

Afbeeldingsresultaat voor vraagteken logoWat is het verschil tussen het reinigen met koud of warm water in de verschillende afdelingen?

Afbeeldingsresultaat voor vraagteken logoBlijkbaar zou er sedert 2014 een mogelijkheid bestaan een quarantainestal voor jonge zeugen te hebben op een andere locatie, maar onder hetzelfde beslagnummer. Wat zijn de voorwaarden om op deze manier te kunnen werken?

Afbeeldingsresultaat voor vraagteken logoHoe kan ik met biologische bestrijdingsmiddelen vliegen bestrijden in varkensstallen?