VARKENSLOKET

Nieuws

10/11: Vacature ondersteuner Pluimveeloket - Varkensloket - Rundveeloket

Word jij onze nieuwe collega? Solliciteren kan t.e.m. 30 november! 

Wil je graag ondersteuning bieden bij het communiceren van resultaten uit praktijkgericht pluimvee-, rundvee- en varkensonderzoek door middel van jouw grafische skills of kennis van websites en sociale media? Heb je affiniteit met de veehouderij en beschik je over de nodige dosis organisatietalent? Dan ben jij de geknipte persoon voor deze job!
De veehouderijsectoren staan voor grote uitdagingen met betrekking tot o.a. milieu en dierenwelzijn. De eenheid Dier van ILVO verricht toegepast wetenschappelijk onderzoek met het oog op een efficiënte, milieu- en diervriendelijke veehouderij, en een duurzame, consumentgerichte en maatschappelijk aanvaardbare landbouwsector.

pluimveeloketBinnen het Living Lab Veehouderij zijn drie veehouderijloketten - Varkensloket, Rundveeloket en Pluimveeloket - actief. Deze verspreiden onderzoeks- en praktijkkennis, beantwoorden vragen van stakeholders op basis van wetenschappelijke literatuurstudies en praktijkervaring, en capteren noden uit de praktijk die waar nodig worden omgezet in onderzoeksvragen en -projecten. Kortom, de loketten zorgen ervoor dat de actuele sectorinformatie, onderzoeksresultaten en ervaringskennis op een verstaanbare manier in het werkveld terecht komen via o.a. studiedagen, workshops, demodagen, vulgariserende publicaties, nieuwsbrieven en websites. Als medewerker ondersteun je de drie coördinatoren van de veehouderijloketten bij het uitvoeren van hun taken en geef je mee input betreffende de communicatiewijze en -planning. De tewerkstellingsplaats is ILVO – Scheldeweg 68 te Melle. 

Klik hier om meer te weten over het gezochte profiel en de sollicitatieprocedure!

Bent u een potentiële afnemer van insecten? Vul dan zeker deze enquête in!

Insectenkweek is een nieuwe sector waarvan de ketenontwikkeling op dit moment moeilijk lijkt te verlopen. Daardoor is het voor beginnende kwekers niet altijd eenvoudig om een markt uit te bouwen voor insectenproducten. Om de keten mee te ondersteunen willen we daarom de markt in kaart brengen via een bevraging van potentiële afnemers om zo meer inzicht te krijgen in benodigde oplages en gangbare prijzen.

U kan deze enquête invullen door hier te klikken! Deze bevraging is anoniem (tenzij u er anders voor kiest) en zal ongeveer een tiental minuten van uw tijd in beslag nemen.

Extra varkenshouder gezocht voor testwerking eindberen

Ben je een varkenshouder met een gesloten of halfgesloten bedrijf? Ben je gefascineerd door je technische bedrijfscijfers en heb je de ruimte om de biggen in de kraamstal extra op te volgen? Lees de voorwaarden en wat ILVO jou kan bieden bij deze langdurige samenwerking na in volgende flyer. Stel je kandidaat of bekom meer info bij Alice Van den Broeke.

GEZOCHT: varkenshouders voor knaagdier bestrijding

Binnen het Europese project Rodentgate onderzoekt de Universiteit van Antwerpen ratten en muizen op varkensbedrijven en de ziektes die ze dragen. Meer specifiek willen we weten hoe we deze knaagdieren en als gevolg de ziektes die ze dragen, kunnen bestrijden in situatie waarin vergif niet langer geaccepteerd zal worden.

Om het risico op ziekteoverdracht naar de varkens te bestuderen maken we gebruik van kleine sensoren die we zowel aan de knaagdieren hangen als op verschillende locaties op het bedrijf. Hierdoor kunnen we de contacten tussen de knaagdieren observeren alsook hun bewegingen op het bedrijf zelf en zo mogelijk ook potentiële infectie hotspots.

We zoeken varkensbedrijven die veel last hebben van knaagdieren en ons toelaten om deze loggers te gebruiken op hun bedrijf. Dit zal enkele maanden duren. Na deze periode zullen we intensief knaagdieren vangen om de populatie te verlagen. Interesse of wens je meer informatie? Contacteer Bram Vanden Broecke (bram.vandenbroecke@uantwerpen.be). Meer informatie vind je ook op http://www.uantwerpen.be/rodentgate  of http://www.rodentgate.eu/