Nieuws

07/06/2018 - Artikel 'Vrijloopkraamstallen: vrije zeug - blije zeug?

De huidige generatie kraamhokken (met kooien) is ontwikkeld als een compromis tussen de behoeften van zeugen, biggen en varkenshouders. Toch wordt het welzijn van de zeug gehypothekeerd door de beperking in bewegingsvrijheid die volgt uit het gebruik van een kraamkooi. Om die reden wordt in een aantal landen volop geëxperimenteerd met vrijloopkraamhokken waarin de zeugen gedurende de volledige zoogperiode of een deel daarvan vrij in het kraamhok rondlopen.

Lees het volledige artikel 'Vrijloopkraamstallen: vrije zeug - blije zeug?


06/06/2018 - Artikel 'Proeven opzetten op je bedrijf - gebruik het vijfstappenplan'

Als je een proef wilt opzetten om het nut van bepaalde maatregelen te evalueren, word je al snel geconfronteerd met bepaalde praktijkbeperkingen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze beperkingen en het feit dat de ‘ideale’ proefopzet in de praktijk vaak niet haalbaar is. Je laat je bij voorkeur begeleiden door specialisten ter zake. Evenwel kan je door het volgen van vijf basisprincipes al heel wat foutieve conclusies vermijden. We zetten ze even voor je op een rij: 1) formuleer concreet wat je wilt vergelijken, 2) voorzie voldoende herhalingen, 3) houd alles, behalve wat je wilt vergelijken, zo constant mogelijk, 4) meet en bereken de gewenste parameters en 5) interpreteer de resultaten met een kritische blik. 

Meer weten?
Lees het volledige artikel 'Proeven opzetten op je bedrijf - gebruik het vijfstappenplan'.
Hier vind je eveneens de presentatie Opzetten van proeven op je bedrijf: een proevertje’ (pdf) en het protocol 'Proeven opzetten' (pdf) dat de belangrijkste punten op een rijtje zet.


02/05/2018 - Persbericht - Onafhankelijke digitale vergelijkingstool helpt varkenshouders bij keuze van juiste eindbeer

Vlaamse varkenshouders hebben vanaf 27 april 2018 een interactieve tool ter beschikking die hen helpt bij het maken van de juiste eindbeerkeuze. Na een jaar van dataverzameling op twee gesloten praktijkbedrijven met commerciële eindberen, heeft ILVO nu een handige computertool klaar. Op https://testwerking.ilvo.be kunnen varkenshouders de prestaties vergelijken van de nakomelingen van verschillende eindberen van verschillende KI-centra op een aantal kraamstalparameters en in een volgende fase ook dagelijkse groei, voederconversie (vleesvarkensgegevens) en karkaskwaliteitsparameters. De resultaten worden non-stop online aangevuld én zijn vrij te doorzoeken door alle Vlaamse varkenshouders.

Meer weten? Lees hier het persbericht.


10/04/2018 - Vraag 'verschil in dierprestaties op droogvoeder- versus brijbakken' toegevoegd

Er bestaan brijbakken (voederbak met klepdosator en drinknippel in de trog) en droogvoederbakken (trog voorzien van doseerschuif, drinkbak ernaast of apart). Zijn er (recente) onderzoekscijfers beschikbaar waarin het verschil tussen deze twee voedersystemen weergegeven wordt? Dit voor wat betreft dagelijkse groei, dagelijkse voeropname, voederconversie en eventueel ook slachtkenmerken (% vlees, spek en spier, etc.)?
Het antwoord vindt u hier terug.


Varkensloket
© Varkensloket | Gebruikersvoorwaarden
info@varkensloket.be - 09 272 26 67. Heeft u suggesties voor onze website of heeft u een link gevonden die niet werkt? Meld het via het contactformulier.
Vlaamse Overheid