Voeding van varkens op bedrijfsniveau

Als varkenshouder kan u om één of meerdere redenen kiezen om zelf voeder te gaan mengen. Een van de redenen is dat u zelf goedkoper kan produceren, maar is dat eigenlijk wel zo? Om zelf beter voeder te gaan produceren is heel wat kennis vereist, zo moet u opletten dat er geen fouten in uw voederformulatie zitten. Soms kan het interessant zijn om bedrijfsvoeders zelf te vervoederen. Voor het samenstellen van een rantsoen is heel wat kennis vereist. Zo zijn er enkele beperkingen waarmee u rekening dient te houden, zoals de smakelijkheid, densiteit van de grondstoffen en de structuur. Verschillende granen (tarwe, gerst, maïs en triticale) worden vaak in varkensvoeders gebruikt, omdat het goede energieleveranciers zijn. Tarwe heeft een laag ruwe celstofgehalte en er bestaat een risico op o.a. mycotoxines, pesticiden en schimmels. Triticale is dan weer rijker aan eiwit dan tarwe. Maïs is het meest veilige graan. Bij pas gespeende biggen moet het aandeel maïs wel worden beperkt tot max. 50 % omdat jonge biggen te weinig kunnen opnemen. De meest gebuikte peulvruchten (eiwitleveranciers) zijn sojabonen en erwten. Bij bijproducten is het van belang dat u nagaat of zich niet te veel onzuiverheden in het product bevinden. Hou vooral rekening met het feit dat een formule nooit af is en deze regelmatig moet worden aangepast.

Bekijk de presentatie ‘Voeding van varkens op bedrijfsniveau’ (Dirk Fremaut; 2013). Deze presentatie kwam aan bod tijdens de lessenreeks ‘Voeding in de varkenshouderij’ (januari- februari 2013) die werd georganiseerd door de Vlaamse overheid - Departement Landbouw en Visserij - Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling, het Technisch Instituut Sint-Isidorus (Sint-Niklaas), het Vrij Land- en tuinbouwinstituut (Torhout), het Kempisch Vormingscentrum voor Land- en Tuinbouw (Geel) en het Praktijkcentrum Varkens.

 

Varkensloket
© Varkensloket | Gebruikersvoorwaarden
info@varkensloket.be - 09 272 26 67. Heeft u suggesties voor onze website of heeft u een link gevonden die niet werkt? Meld het via het contactformulier.
Vlaamse Overheid