Voeding van vleesvarkens

Het sleutelbegrip voor een rendabele afmest is een goede voederconversie. De voederconversie wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals genetica, slachtgewicht, geslacht en voedersamenstelling. Naast de samenstelling (energie, eiwit, mineralen en vezel) van het voeder bepaalt de vorm (pellet vs meel) ook gedeeltelijk de voederconversie. Het principe van de maximum eiwitaanzet capaciteit (Pd max) wordt toegelicht. Het is belangrijk om de spieropbouw te optimaliseren en de vetaanzet te beperken. Om spieren aan te zetten hebben varkens eiwit nodig, daarom is de samenstelling van voedereiwit belangrijk. Er moet worden gezocht naar het ideale aminozuurprofiel voor uw varkens. De aminozuurbehoefte wordt bepaald door de leeftijd, genetica en geslacht. Indien beren, bargen en zeugen gescheiden worden afgemest kan de voedersamenstelling beter worden afgestemd op de behoeftes van de varkens. Tot slot worden nog enkele tips gegeven waarmee rekening moet worden gehouden bij het vergelijken van verschillende voeders.

Bekijk de presentatie ‘Voeding van vleesvarkens’ (Sam Millet; 2013). Deze presentatie kwam aan bod tijdens de lessenreeks ‘Voeding in de varkenshouderij’ (januari-februari 2013) die werd georganiseerd door de Vlaamse overheid - Departement Landbouw en Visserij - Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling, het Technisch Instituut Sint-Isidorus (Sint-Niklaas), het Vrij Land- en tuinbouwinstituut (Torhout), het Kempisch Vormingscentrum voor Land- en Tuinbouw (Geel) en het Praktijkcentrum Varkens.

Varkensloket
© Varkensloket | Gebruikersvoorwaarden
info@varkensloket.be - 09 272 26 67. Heeft u suggesties voor onze website of heeft u een link gevonden die niet werkt? Meld het via het contactformulier.
Vlaamse Overheid