Algemene inleiding tot varkensvoeding

Varkens zijn omnivoren (zowel plant- als vleeseters), waaraan de bouw van hun spijsverteringsstelsel is aangepast. In  de mondholte wordt het voeder door de tanden gemalen en wordt speeksel (dat bufferstoffen bevat) geproduceerd. Vervolgens komt het voeder in de maag terecht waar HCl (zoutzuur) wordt geproduceerd dat zorgt voor een lage pH en de afbraak van eiwitten. In de dunne darm worden de nutriënten door middel van enzymen verteerd en geabsorbeerd. Tot slot vindt in de dikke darm door de aanwezige bacteriën fermentatie/vergisting plaats.

Een aantal termen, die gebruikt worden in de voedersector, worden verduidelijkt. Zo wordt een nutriënt (o.a. eiwitten, vetten, mineralen en koolhydraten) ook een voedingsstof genoemd. Terwijl een ingrediënt een voedermiddel is, zoals bijvoorbeeld tarwe of soja. Een eiwit is een nutriënt dat opgebouwd is uit verschillende bouwstenen, namelijk aminozuren. Bepaalde aminozuren kunnen niet aangemaakt worden door varkens en moeten via het voeder worden opgenomen, dit zijn de essentiële aminozuren. Varkens hebben een energiebehoefte voor onderhoud, arbeid, groei en productie. De opgenomen energie wordt in verschillende stappen (bruto, verteerbare, metaboliseerbare en netto energie) verwerkt door het dier. Tot slot worden enkele voederstrategieën per productiegroep aangehaald. Zo zijn er voorwaarden om tot een gunstige voederconversie te komen bij de biggen en vleesvarkens. Daarnaast worden een aantal aandachtspunten gegeven voor het energie- en eiwitgehalte van het voeder van drachtige zeugen.

Bekijk de presentatie ‘Algemene inleiding tot de varkensvoeding’ (Geert Janssens; 2013). Deze presentatie kwam aan bod tijdens de lessenreeks ‘Voeding in de varkenshouderij’ (januari-februari 2013) die werd georganiseerd door de Vlaamse overheid - Departement Landbouw en Visserij - Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling, het Technisch Instituut Sint-Isidorus (Sint-Niklaas), het Vrij Land- en Tuinbouwinstituut (Torhout), het Kempisch Vormingscentrum voor Land- en Tuinbouw (Geel) en het Praktijkcentrum Varkens.

 

Varkensloket
© Varkensloket | Gebruikersvoorwaarden
info@varkensloket.be - 09 272 26 67. Heeft u suggesties voor onze website of heeft u een link gevonden die niet werkt? Meld het via het contactformulier.
Vlaamse Overheid